Complexul Arheologic Porolissum

Hai la capătul lumii romane, în centrul Țării Silvaniei!

La doar 12 km distanță de Zalău, reședința județului Sălaj, vei găsi cel mai interesant muzeu în aer liber din România, Complexul Arheologic Porolissum. Cu o suprafață totală de aproximativ 500 ha, din care a fost cercetată doar o mică suprafață (sub 10%), situl se întinde pe teritoriul administrativ al localității Moigrad, comuna Mirșid și al localităților Brebi și Jac, comuna Creaca.

Odată ce ai ajuns aici, vei păși pe urmele soldaților staționați în castrul de la Porolissum, cel mai mare castru militar pentru trupe auxiliare din Dacia. Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, Porolissum a fost fondat, probabil, în vara anului 106 d.Hr. „Certificatul de naștere” al așezării este reprezentat de diploma militară, descoperită aici.

Porolissum s-a dezvoltat ca o așezare civilă în jurul castrului militar roman, devenind mai apoi un prosper oraș de graniță, situat pe limesul de nord al Imperiului Roman, cu un important potențial economic, comercial și de producție, dar și un puternic focar de spiritualitate romană. Porolissum a dobândit statutul de municipium, în perioada împăratului Septimius Severus (193-211).

Datorită săpăturilor arheologice, astăzi, ai ocazia să călătorești în timp, printr-un tur al complexului, care îți va oferi o imagine de ansamblu despre viața din lumea romană, expusă pe panourile informative existente.

Pe unde crezi că vei intra în castrul roman? În mod obligatoriu, pe la vama romană. Apoi vei străbate cel mai lung segment din drumul roman imperial expus, din România, și vei păși pe urmele carelor romane, încă vizibile și astăzi pe lespezile de piatră. De admirat sunt toate vestigiile descoperite aici, de la edificiile de cult precum templul dedicat zeului Liber Pater, templul Zeului Bel, ridicat de soldații din Palmyra, și templul Zeului Jupiter Dolichenus, zeu protector al armatei, la principia, clădirea comandamentului, și amfiteatrul.

În plus, vei fi unul dintre cei aleși să treci prin Porta Praetoria, una dintre cele patru porți ale castrului, pe unde doar împărații treceau călare pe ai lor cai. Dovezile arheologice atestă prezența împăratului Caracalla, la Porolissum.

Amfiteatrul de la Porolissum nu este Colloseum-ul din Roma, dar este o veritabilă replică a acestuia, având o capacitate de 6000 de locuri. În cea mai mare clădire publică, descoperită, până în prezent, în Dacia, se organizau luptele de gladiatori, dar și acrobații sau jocuri scenice. Astăzi, din amfiteatru ai parte de una dintre cele mai spectaculoase panorame din Țara Silvaniei, cotată cu trei stele Michelin.

Dacă alegi să urmezi traseul limes-ului, prin pădurea de pe Munții Meseș, pentru a ajunge la Complexul Arheologic Porolissum, vei trece pe lângă singurul apeduct cunoscut în Dacia, până în prezent.

Grupurile de turiști au acces la un ghid de turism, printr-o programare cu cel puțin 48 de ore, în prealabil, la numărul de telefon +40 748331903. Iar cu telefonul mobil, oricine poate accesa ghidul audio, de pe aplicația Izi Travel.

Program: zilnic, între orele 09:00-21:00
Preț: 11 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 6 lei pentru copii/elevi, copii sub 7 ani – gratuit
Tel: +40 721 683225
E-mail: tarasilvaniei@gmail.com
https://porolissum.ro/
Căi de acces: Zalău – Moigrad DJ191C/ DC21, distanța 15 km, timp 25 min