Pe teritoriul județului Sălaj vei întâlnii comunități de diferite etnii, de diferite confesiuni, ai căror strămoși au ajuns aici din conjunctură istorică. Multiculturalitatea este unul dintre aspectele care fac Țara Silvaniei mai atractivă. Patrimoniul specific comunității maghiare se constituie din adevărate edificii arhitecturale, monument istorice, vechi de peste cinci veacuri, însă bine conservate.
Pe dealul de pe malul stâng al Crasnei, domnește, învăluită în mister, cea mai veche biserică medievală de zid, păstrată până în prezent, și una dintre cele mai frumoase din Țara Silvaniei și anume, Biserica Reformată din Uileacu Șimleului, ridicată între anii 1260 – 1300.
Biserica fostei mănăstiri benedictine s-a transformat într-o fortăreață cu o arhitectură nemaiîntâlnită, de-a lungul celor 7 veacuri de existență. Din lipsa unor mărturii scrise despre istoria edificiului de cult, te lăsăm să îți imaginezi povestea ce rezidă din elementele unice descoperite aici. Unul dintre acestea este coridorul îngust dintre zidul exterior și zidul interior, de la etaj, de pe ambele lungimi ale edificiului, care, înainte de apariția cultului reformat, înconjura toată biserica. E ușor să îți creezi propria poveste a coridorului, dacă iei în considerare micile și ciudatele ferestre ce însoțesc culoarul dintre ziduri! Oare care a fost motivul pentru construirea acestui coridor?!
O caracteristică specifică bisericilor sălăjene medievale de zid reprezintă îmbinarea armonioasă a stilurilor arhitecturale romanic, gotic și renascentist, regăsite în câteva dintre elementele păstrate până azi, în structura construcțiilor.
Portalul bisericii din Uileacu Șimleului te întâmpină în stil romanic, iar deosebitele ferestre sunt realizate în stil romanic, de asemenea. Însă, intrarea în partea nordică a coridorului este realizată în stil gotic.
Biserica a fost refăcută în secolul al XVIII-lea, iar după incendiul din 1880, corul a fost reconstruit.
Vei putea admira mici porțiuni din vechea frescă pe casetele din interiorul bisericii, reprezentări cu personaje umane și elemente geometrice. Însă, cel mai interesant segment este cel care redă un fragment din Legenda Sfântului Ladislau. Ladislau I a fost unul dintre conducătorii Ungariei medievale care a ținut piept atacurilor pecenegilor și cumanilor. Într-o perioadă în care cultul regilor era în floare, s-au vehiculat diverse legende cu privire la ciclurile luptelor cu cumanii păgâni: lupta, urmărirea cumanului, salvarea fetei, decapitarea cumanului. Pe peretele nordic al bisericii, încă se păstrează scena decapitării cumanului, de către Sfântul Ladislau.
Localizare: 36 km de Zalău, 77 km de Satu Mare, 99 km de Oradea, 103 km de Baia Mare, 124 km de Cluj – Napoca
Căi de acces: Zalău E81 – Vârșolț DN1H – Șimleu Silvaniei – Uileacu Șimleului DJ101F; distanța 36 km, timp 45 min