Dacă ajungi la biserica de lemn din Voivodeni, sigur vei simți că poți atinge cerul!
Localitatea Voivodeni, cunoscută ca loc de pelerinaj datorită mănăstirii cu același nume, apare în ruta bisericilor de lemn din Sălaj, cu biserica de lemn care are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aceasta a fost ridicată în anul 1822, din bârne îmbinate în „coadă de rândunică”, sub un acoperiș în pante abrupte, pe coama căruia se reazemă foișorul în console, cu fleșa ce depășește înălțimea pereților. Biserica a fost pictată în anul 1831, de meșterul zugrav Iosif Perso, iar pictura mai păstrează, astăzi, doar câteva personaje și scene din biblie.
Așezată la marginea pădurii, biserica de lemn apare ca un locaș impunător datorită dimensiunii construcției, mai mare decât alte biserici de lemn din Sălaj. Și, poate din cauza acestui fapt și a legăturii cu divinitatea, turnul a fost construit tot în aceeași manieră, înaltul „țugui”, cât să îți dea impresia că ajunge la cer. Iar dacă te încumeți să urci în foișor, primești în dar, o priveliște minunată asupra satului.
Cărarea care te duce, de la drumul din sat, spre biserică, te pregătește sufletește și mintal pentru vizitarea unei biserici deosebite care are prispa cu decor sculptat pe ambele laturi, un aspect mai rar întâlnit la bisericile sălăjene de lemn.
Localizare: 45 km de Zalău, 51 km de Cluj – Napoca, 98 km de Baia Mare, 142 km de Satu Mare, 150 km de Oradea
Căi de acces: Zalău – Românași – Sânmihaiu Almașului E81/DN1F – Hida DN1G – Voivodeni DJ161; distanța 45 km, timp 49 min