Pietrele „Moșu și Baba”, monument natural, este arie naturală protejată situată la 2 km est de satul Someș – Guruslău, comuna Năpradea. Aria naturală de tip geologic și peisagistic se află la o altitudine de aproximativ 400 m, pe Dealul Poieniței, aproape de izvoarele pârâului Valea Caselor, cu un acces auto facil dinspre localitățile Ciocmani și Poienița, comuna Băbeni.
Grupul de Stânci „Moșu și Baba” este modelat în „Gresia de Racoți” și este compus din cele două stânci mari și alte stânci de mici dimensiuni întâlnite pe Dealul Poieniței, în Culmea Prisnel, în coborâre spre pârâul Valea Caselor.
Din satul Poienița se ajunge destul de ușor la rezervație. Iar drumeția care începe la capătul satului, pe drumul forestier, aproape de stâlpul de linie electrică, nu durează mai mult de 15 minute. După stâlpul de linie electrică, drumul forestier o ia la dreapta, de unde se vede intrarea în pădure, iar, sus, vârful stâncii Moșu iese printre arborii de pe Dealul Poenița, foarte aproape de Vârful Stogului.
Pe o porțiune din acest drum, stratul de argilă este vizibil la suprafața solului și aici se găsesc fosile de moluște, care aparțin „Formațiunii de Turbuța”, din vechea mare ce acoperea zona, în Eocen-superior. După intrarea în pădure, la aproximativ 100 m, drumul o ia la dreapta, de unde începe urcarea spre culme, pe lângă stânca ce se vede la baza dealului și care face parte din grupul de stânci al rezervației geologice.
Stâncile sunt interesante și diferite, în dimensiune și formă. Stânca „Moșu” are o altitudine de aproximativ 12 m și o grosime de 3,5 – 5,5 m și cuprinde 3 blocuri, ceea ce îi dă un aspect de om bătrân. La doar un metru, spre sud, găsim stânca „Baba” cu o altitudine de 5 m și o grosime de 7,5 m, având forme mai rotunde și mai multe cavități. Conform domnului profesor Aurel Medve, care a studiat formațiunile stâncoase, forma actuală a stâncilor, este rezultatul acțiunii, de-a lungul timpului, a ploilor, înghețului – dezghețului și a forței de gravitație asupra stratelor de gresie moderat friabilă, la care și-a adus aportul și umiditatea ridicată cauzată de condensul de la marginea pădurii.
Localizare: 2 km est de satul Someș – Guruslău, comuna Năpradea; aproximativ 2 km, de la ieșirea din satul Poienița.
Căi de acces: Zalău – Jibou – Someș – Guruslău DN1H/DJ108A, distanța 37 km, timp 40 min
Zalău – Jibou DN1H – Poienița, distanța 40 km, timp 45 min