Inaugurată în 1968, la inițiativa profesorului de biologie Vasile Fati, Grădina Botanică „Vasile Fati”, din Jibou, se întinde pe o suprafață de 25 de hectare, fiind așezată pe fostul domeniu Wesselényi, punde se poate admira astfel și castelul cu același nume. Aduce un plus de valoare locului vizitat de mii de turiști, datorită aspectului medieval și elementelor arhitecturale exterioare specifice stilului baroc și clasicist. De altfel, grădina botanică este urmașa vechii grădini engleze și a serei de iarnă amenajate lângă castel.
Considerat cel mai mare castel baroc din Transilvania, acesta a fost construit în perioada 1779 – 1796, dar este reprezentativ și pentru operele de artă precum picturile lui Franz Neuhauser, din interior.
Edenul florilor din Sălaj, Grădina Botanică găzduiește peste 5.000 de specii de plante care provin din diferite zone geografice ale lumii și care pot fi admirate în peste 20 de sectoare importante de vizitat. Dintre acestea cele două cupole, denumite Palmarul și Acvariul, te atrag chiar de la intrare. În interior vegetează impresionante specii de palmieri și lotuși din zona ecuatorială, diferite specii de orhidee și cactuși, pești multicolori care populează cascade artificiale cu bazine de apă și corali, steluțe de mare și pești oceanici găzguiți în complexul de 23 de acvarii de apă dulce și sărată.
În exterior se poate vizita grădina japoneză amenajată cu lacuri, pietre, bambuși și nuferi, Rozarium-ul, spectaculoasa plantație cu diverse specii de trandafiri, precum și sectorul zoologic care adăpostește aproximativ 10 căprioare, porci mistreți, dar și diferite specii de păsări domestice și sălbatice.
Vizitarea grădinii botanice este o drumeție în lumea plantelor, care poate dura o zi întreagă. În plus, de la florăria amenajată în incinta complexului, poți duce acasă o plantă sau o floare dragă ție.
În cadrul activităților ce se desfășoară în Grădina Botanică se produce un bogat și variat sortiment de plante ornamentale, care sunt distribuite în scopul folosirii acestora ca material demonstrativ și pentru ornamentarea parcurilor și a școlilor. Personalul din cadrul Grădinii Botanice organizează ocazional manifestări științifice, seminarii, simpozioane, participă la congrese naționale și internaționale, colaborează la elaborarea unor publicații în țară și străinătate.
În fiecare an, Grădina Botanică editează catalogul de semințe și mostre de plante, prin intermediul căruia unitatea întreține un schimb activ cu peste 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.
Program de vizitare:
Sector exterior
Vara (1 aprilie – 30 septembrie) – zilnic 8:00 – 19:00
Iarna (1 octombrie – 31 martie) – zilnic 8:00 – 17:00
Sere botanice și complex acvarii
Vara (1 aprilie – 30 septembrie) – zilnic 8:00 – 18:30
Iarna (1 octombrie – 31 martie) – zilnic 8:00 – 16:30
Preț bilet:
adulți – 20 lei;
elevi, studenți, pensionari – 10 lei;
copii sub 3 ani – gratuit;
Persoane cu handicap (care prezintă certificatul de handicap) – gratuit;
Taxă ghid: luni – vineri 100 lei
Abonament: 200 lei/an/adult; 100 lei/an/elev, student, pensionar
Taxă foto: 250 lei
Taxă Cununie civilă: 350 lei
Taxă cucunie civilă și religioasă: 400 lei
Activități private: 300 lei/oră
Activități în amfiteatru: 100 lei/oră
Localizare: Str. Wesselényi Miklós nr. 16, Jibou Jud. Sălaj, Cod 455200
Tel : +4 0260 641 617; Tel. / Fax : +4 0260 644 950
e-mail: ccb_jb@yahoo.com
www.ccbjb.ro
Căi de acces:
Zalău – Jibou (DN1H), distanța 26 km, timp 32 min
Cluj Napoca – Jibou DN1F/E81, distanța 88 km, timp 1h 25 min