Biserica de lemn din Păușa

Biserica de lemn din Păușa

„Ridicată pe Valea lui Țucu-te, Biserica de lemn cu două hramuri din Păușa e una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj”- Călin Pavăl

Biserica de lemn din Păușa poartă două hramuri, unul de vară și unul de iarnă, „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae”. A fost construită de preoții Teodor și Dimitrie Halmagi, în 1730, așa cum apare în pisania din interior, de pe peretele dinspre naos: „Nașterii s-au numit hramul ca să-l păzească tot neamul şi s-au zugrăvit prin cheltuiala creştinilor pravoslavnici dintr-acest sat Pause, în zilele înălţatului şi pururea domnului împărat Frantis … pravoslavnic arhipăstorie neunită şi cinstit protopop Petrovici al Miluanului, şi cinstiţi preoţi Halmagi Teodor, Halmagi Dimitrie. Prin mine umilitul zugrav Ioan Pop din Unguraşi, anul 1800, iulie 10”.

Legenda locului spune că biserica și-a ales locul singură, pentru că lemnele duse pe Dealul Cetățuie, acolo unde urma să fie construită biserica, au ajuns, în două rânduri, pe locul actual.

Odată ce îi treci pragul, sigur o vei trece pe lista celor mai frumoase biserici de lemn din România! Unul dintre motive poate fi pictura de pe pereții din interior, destul de bine păstrată sau cea mai bine păstrată pictură exterioară a unei biserici de lemn din România, care redă scena în care Sfântul Ilie este hrănit de corbi.

Sau poate singurul autoportret al unui pictor în interiorul unei biserici de lemn, care apare aici și care aparține lui Ioan Pop de Românași.

Dacă vei ajunge aici, caută cu privirea elementele arhitecturale sculptate în lemn, atât în exterior, cât și în interior! Vei găsi deosebit „brâul”, „frânghia” încrustată în lemn, alături de alte detalii precum rozetele în spirală sau cu petale, semicercuri cu spițe și vrejul cu ghindă.

Localizare: 22 km de Zalău, 75 km de Cluj – Napoca, 119 km de Oradea, 87 km de Baia Mare, 124 km de Satu Mare
Căi de acces: Zalău – Ciumărna E81/DN1F – Păușa DJ108A; distanța 22 km, timp 27 min

Sari la conținut