Biserica de lemn din Racâș

Biserica de lemn din Racâș

Biserica de lemn din Racâș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost declarată monument istoric de categoria A și, în perioada 2000 – 2002, a fost restaurată complet. Cu o structură complexă, deosebită de ceea ce cunoaștem în Sălaj, ne amintește de cele mai vechi biserici de lemn cu două poale din Maramureș. Însă aici, poala de jos nu înconjoară biserica în totalitate, ca la bisericile maramureșene, ci lipsește partea de pe absida altarului.

Cea mai veche biserică de lemn din Sălaj, aspect rezultat în urma investigațiilor dendrologice efectuate printr-un proiect derulat de Ambulanța pentru Monumente Sălaj împreună cu Asociația Arhaic și numeroase instituții de profil, a fost construită din arbori seculari, în mare parte, tăiați în preajma anilor 1615 – 1616. Tot în urma acestor investigații, aflăm perioada tăierii arborilor din care turnul și prispa au fost construite, în intervalul 1780 – 1781.

Pictura interioară a fost realizată pe pânză, în anul 1783, iar după stil, opera i-a fost atribuită lui Ioan Pop de Românași, însă nu există nici o dovadă în acest sens. Ce vei observa este textul pictat în negru, care apare pe peretele din altar cu referire la pictură: „Acest sfânt oltari au plătit popa Nicolae și cu soția dumnealui Tudora, anu 1783 august 8 zile”. Pictura acestei biserici este una dintre cele mai bine păstrate picturi din bisericile de lemn din Sălaj. Scena Nașterii Domnului Iisus Hristos este segmentul cel mai bine conservat, alături de scene din viața lui Isus și din Patimi: Botezul, Rugăciunea lui Isus, Samariteanca la fântână, Spălarea picioarelor ucenicilor săi, Cina cea de Taină.

Biserica este construită în formă de navă, cu lungimea de 12 m, lățimea de 4 m și înălțimea de 5 m. Ferestrele bisericii sunt foarte mici, un aspect caracteristic bisericilor de lemn din Sălaj.

Localizare: 32 km de Zalău, 99 km de Oradea, 103 km de Baia Mare, 103 km de Satu Mare, 106 km de Cluj – Napoca
Căi de acces: Zalău – Ciumărna E81/DN1F – Romita DJ109R – Chendrea DN1G – Racâș; distanța 34 km, timp 38 min