Biserica Reformată din Crasna

Biserica Reformată din Crasna

Ești în căutare de bijuterii arhitecturale? Ai ajuns unde trebuie! Biserica Reformată din Crasna este ceea ce cauți.

Clădirea impozantă din centrul localității a fost construită, potrivit istoricilor, între anii 1380 și 1400, de către comunitatea catolică. Arcadele ferestrelor, ușile și tavanul altarului cu nervuri dovedesc apartenența bisericii la stilul gotic. Înscrisă pe lista monumentelor istorice, frumusețea bisericii nu este dată numai de către construcția sa impozantă ci și de stilul arhitectural.

Din anul 1556, a intrat în proprietatea bisericii reformate calvine. Turnul construit în anul 1708 a fost supraînălțat până la 38 de metri, în anul 1909.

Vei remarca un detaliu de arhitectură religioasă și anume tavanul casetat din lemn și pictat cu motive florale, zoomorfe și geometrice, scene biblice, creaturi mitologice, simboluri heraldice, peisaje și chiar vechea stemă a orașului Crasna. De fapt, biserica deține trei tavane casetate, unul care acoperă nava principală și alte două care acoperă nava transversală, adăugată în anul 1909.

Meșterul tâmplar Pataki Asztalos János a creat 156 de casete pictate, în anul 1736, iar în anul 1909, au fost realizate 120 de casete de către tâmplarul Balogh Ambrus și pictate de către Nagy Miklos. Creativitatea de care dau dovadă acești meșteri poate fi remarcată și prin faptul că există puține casete ale căror modele se repete.

Pe tavanul corului dinspre nord – vest apar două casete cu modele mai interesante reprezentând blazoane vechi care aparțin grofului Elek Lajos și văduvei Banffi Teresshia, văduva grofului Mihaly. De asemenea, texte cu rol de pisanie completează tabloul întregului tavan casetat.

Cel mai amplu și divers tavan casetat din Sălaj și, poate din Transilvania, te așteaptă să îi re/descoperi simbolurile pictate.

Localizare: 32 km de Zalău, 99 km de Oradea, 103 km de Baia Mare, 103 km de Satu Mare, 106 km de Cluj – Napoca,
Căi de acces: Zalău – Aghireș – Meseșenii de Jos – Crasna DJ191C; distanța 20 km, timp 24 min

Sari la conținut