Biserica Reformată din Mineu

Biserica Reformată din Mineu

Localitatea Mineu în care preotul și politicianul Tökés László a fost mutat, din Timișoara, de către ofițerii de securitate, în anul 1989, ne întâmpină cu un edificiu religios, deosebit din punct de vedere arhitectural.

Biserica reformată cu frumoase detalii ornamentale a fost construită în anul 1514 și a fost recent restaurată. Construcție tipică bisericilor transilvănene, aceasta este însoțită de o clopotniță din lemn. Nava are formă dreptunghiulară în plan, iar calea de acces se face printr-un portal renascentist, poziționat pe fațada de vest a monumentului, realizat din marmură roșie.

Urme ale trecutului sunt sculptate în marmura roșie din care este realizat portalul, precum inscripțiile epigrafice cu referire la anul construirii bisericii reformate și blazonul familiei Déesházy. Regele Ștefan, întemeietorul Ungariei, este reprezentat pe blazonul familiei Déesházy.

Ornamentele din piatră ale ferestrelor de pe latura sudică sunt detalii pe care nu trebuie să le ratezi. Flori precum crinul și laleaua, un trident și o roată cu șase spițe sunt cioplite în partea superioară a ferestrelor, ducându-te cu gândul la vechile mănăstiri medievale.

În curtea edificiului de cult este amplasat un monument din lemn, în formă de stâlp funerar unguresc („kopjafa”).

Localizare: 36 km de Zalău, 66 km de Baia Mare, 95 km de Satu Mare, 109 km de Cluj – Napoca, 147 km de Oradea
Căi de acces: Zalău – Crișeni E81 – Bulgari DJ108D – Sălățig – Mineu; distanța 32 km, timp 36 min

Sari la conținut