Casa muzeu a lui Horea, din Cizer

Splendoare incontestabilă de arhitectură rurală!

Casa muzeu din Cizer este o casă tradițională din lemn cu acoperiș de paie, datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Se aflată pe lista monumentelor istorice și a fost reabilitată printr-un proiect european. Aici vei păși într-o gospodărie țărănească care include și o șură tradițională, un găbânaş (magazie) și o oloire.

Cunoscută drept „Casa Lupuţ din Cizer”, după ultimul locuitor al casei, Lupuţ Ioan a Giurchii Floroaie, a avut la un moment dat și destinația de casă de rugăciune, după cum povestesc bătrânii satului.

Casa are o valoare arhitecturală deosebită, datorită vechimii, amplorii construcției, motivelor decorative din portalul ușii interioare, din cadrele ferestrelor și din stâlpii târnațului. Valoarea ei derivă și din faptul că este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativă pentru toată regiunea de sub Meseș.

Casa este amplasată în spatele școlii care poartă numele fostului conducător al răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, Vasile Ursu, cunoscut ca Horea. Acesta ocupă un loc important în istoria localității sălăjene prin biserica ce a ridicat-o aici, în anul 1773. Potrivit legendelor locale, meșterii constructori, sub îndrumarea lui Horea, au stat chiar în această casă, care era la vremea respectivă, una din cele mai mari și mai frumoase construcții de lemn din sat.

Localizare: Cizer, Sălaj
Tel: +40 260 625 401 – Primăria comunei Cizer
Căi de acces: Zalău – Crasna 191C – Cizer 108G, distanța 33 km, timp 34 min

Sari la conținut