Parte din sistemul defensiv roman de apărare din Dacia Porolissensis, Castrul Roman de la Buciumi a fost construit, în anul 114 d.Hr., la nord de satul Buciumi, în locul numit „Cetate” sau „Grădiște” (din limba slavă veche cu înțeles de „fortificație/întăritură”).
Pe aici nu se trece! Putem spune că aceasta ar fi deviza sub care soldații care făceau serviciul permanent de pază ar fi strigat dacilor liberi, triburilor germanice, considerate populații barbare. Romanii au amplasat castrul în acest loc pentru a ține sub control trecătoarea naturală de pe valea Ragului, care curge spre vest, dincolo de Culmea Meseșului, care în epoca romană reprezenta granița între Imperiul roman și populațiile barbare aflate în afara acestuia.
Castrul roman a fost cercetat prin săpături arheologice, din anul 1963, până în 1976, iar unele obiective au fost cercetate mai recent în 1997, 2013, 2015. Au fost descoperite inscripții și diverse fragmente de monumente, statuete din lut ars ori bronz, arme și accesorii militare, monede, opaițe din lut ars sau din metal și o mare cantitate de vase ceramice. Vei avea ocazia să admiri o parte importantă a descoperirilor de la Buciumi, în cadrul expoziției de bază a Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
Inițial, pe dealul „Grădiște” a fost ridicat un castru cu suprafața de circa 2,00 ha care era înconjurat de un șanț de apărare și un val de pământ pe creasta căruia fusese amenajată o palisadă (zid din lemn). Abia pe la începutul secolului al III-lea d. Hr. suprafața castrului este mărită, ajungând la aproape 2,3 ha. Dezvoltarea castrului se petrece în decursul domniei împăratului roman Caracalla, când castrul este înconjurat cu ziduri de piatră, cu turnurile ridicate din piatră, care flancau porțile, respectiv turnurile de colț, precum și cele mai importante clădiri din interiorul castrului.
Astăzi, castrul de la Buciumi se prezintă ca un mic muzeu în aer liber, care de-abia așteaptă să îți dezvăluie o bucățică din istoria antică, de pe Culmea Meseșului. Dacă te întrebi cum arăta viața militară la castrul de Buciumi, vei afla de îndată ce intri prin Porta Praetoria și te limbi pe via principalis și via praetoria, până la clădirea comandamentului.
În trecut, castrul era animat de unități militare cantonate aici. Cohorta I Ituraeorum, compusă din soldați recrutați dintr-o regiune din nordul Galileii este cea care, se pare, că a edificat castrul din lemn și ar fi stat la Buciumi o scurtă perioadă, până prin anul 114 d. Hr. Cohorta II Brittonum, formată din soldați recrutați de pe teritoriul provinciei romane Britania este cea care a asigurat paza zonei, până la retragerea aureliană. Alături de această ultimă unitate au mai fost cantonate în castrul de la Buciumi și anumite efective din două unități militare recrutate din locuitori ai provinciei romane Hispania.
Program: zilnic, între orele 09:00-21:00
Preț: 11 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 6 lei pentru copii/elevi, copii sub 7 ani – gratuit
Căi de acces: Zalău – Treznea DJ108R – Agrij DJ108A – Buciumi, distanța 26 km, timp 35 min