Cetatea Medievală de la Cheud

Cetatea Medievală de la Cheud

Pe Dealul Cetății, la aproximativ 2,5 km de satul Cheud, întâlnim ruinele Cetății de la Cheud, declarate monument istoric.

Cetatea medievală din Cheud a fost ridicată, în secolul al VIII-lea, datorită vizibilității pe care o oferea spre drumul dinspre Baia Mare și Jibou. Inițial, a existat o fortificație construită de regalitatea maghiară aproape de o fortificație românească cu valuri de pământ, ce a fost distrusă după invazia tătarilor din secolul al XIII-lea. Fortificația era prevăzută cu șanțuri de apărare și valuri de pământ cu palisade (element de fortificație, ce era folosit în amenajările defensive mai vechi, fiind alcătuit din pari groși și lungi bătuți în pământ, legați între ei cu scânduri, frânghii etc., și având între spații împletituri de nuiele, mărăcini, sârmă ghimpată), sub forma unei migdale.

Fortificația a fost refăcută la îndemnul papalității și s-a realizat cu sprijin din partea ordinelor benedictin, franciscan și cistercian, care s-au stabilit în interiorul arcului carpatic. Astfel a „renăscut” Cetatea Aranyas, denumire maghiară ce semnifică „auriu”, numele fiind asociat cu modul în care razele soarelui cădeau pe zidurile cetății, dând impresia că sunt aurii.

Cetatea medievală din Cheud a avut numeroase roluri de-a lungul timpului: de la militar la economic, politic, uneori juridic și chiar punct vamal. În apropierea acesteia se află o arteră a drumului sării. O parte din sare era transportată pe râul Someș, spre portul din Jibou, cu ajutorul unor nave mici, numite curb, iar apoi erau încărcate în căruțe și transportate spre Poarta Meseșeană. Cealaltă parte era transportată pe apă spre Baia Mare – Satu Mare și, mai departe, spre Europa.

O cameră a sării a fost amenajată în cadrul cetății, posibil din motive de apărare. Camera a fost menționată pentru prima dată în anul 1397. Un detaliu interesant este inscripția cioplită pe unul dintre pereții rămași în picioare, parte dintr-o frunză de stejar, care este dovada perioadei aproximative de construire a bisericii.

Cetatea din Cheud a existat până spre sfârșitul secolului XV.

Localizare: 45 km nord-est de Zalău, 36 km de Cehu Silvaniei și 46 km sud-vest de Baia Mare, în satul Cheud, comuna Năpradea, județul Sălaj
Căi de acces: Zalău – Jibou – Năpradea – Cheud DN1H/DJ108E, distanța 43 km, timp 50 min

Sari la conținut