Complexul Cultural Șincai – Coposu din localitatea sălăjeană Bobota a fost deschis publicului pentru prima dată în 22 noiembrie 1998. Muzeul este dedicat celor două personalități politico-istorice, respectiv Gheorghe Șincai și Corneliu Coposu, personalități care au lăsat o bogată moștenire comunei.
Muzeul este alcătuit din trei încăperi, două dintre acestea fiind dedicate celor două mari personalități. Prima încăpere a muzeului prezintă o reinterpretare a unei „tinde” țărănești, amenajată cu scopul de a evidenția valoarea folclorică și etnografică a zonei. În curtea interioară a complexului muzeal a fost inaugurat și bustul lui Corneliu Coposu.
În sala „Gheorghe Șincai” se găsesc documente despre viața și opera marelui om Gheorghe Șincai (28 februarie 1754 – 2 noiembrie 1816), preot român greco-catolic, luptător pentru drepturile românilor transilvăneni, istoric, filolog, traducător, reprezentant al Școlii Ardelene, ctitor al școlii din Bobota și a altor 300 de școli transilvane.
În perioada studiilor efectuate la Roma are acces la un număr foarte mare de documente la biblioteca Vaticanului, unde realizează ample cercetări în legătură cu originea și trecutul poporului roman. Pentru neamul românesc, Gheorghe Șincai a lăsat lucrări esențiale, fiind cel care a elaborat și tradus următoarele manuale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul. În anul 1811 a publicat o parte din lucrarea istorică „Hronica românilor și a mai multor neamuri încât au fost iale amestecate cu românii, cât lucrurile, întâmplările și faptele unora fără de ale altora nu se pot scrie pre înțeles, din mai multe mii de autori, în cursul a treizeci și patru de ani culese”. Supusă cenzurii maghiare, lucrarea a fost publicată în totalitate după moartea lui Gheorghe Șincai și reprezintă principala lui operă, fiind prima istorie a românilor. Lucrarea prezintă o înșiruire a evenimentelor istorice de pe teritoriile românești, an cu an, începând cu anul 96 până în anul 1739, și totodată scoate la iveală documente despre istoria românilor, ascunse în arhivele de la Vatican, Viena și Budapesta (fosta Buda).
Documentele și obiectele personale care se regăsesc în sala „Corneliu Coposu” reflectă viața omului Corneliu Coposu, începând din copilărie și continuând, mai apoi, cu implicarea acestuia în viața politică. Corneliu Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota – d. 11 noiembrie 1995, București) a fost om politic, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (1989-1995). Absolvent al Facultății de Drept, ziarist, Corneliu Coposu a fost secretarul președintelui Partidului Național-Țărănesc Iuliu Maniu, până în anul 1947, când a fost arestat. A fost ținut în arest preventiv până în anul 1956, când a fost condamnat la muncă silnică pe viață. După un regim sever de izolare, a fost eliberat în anul 1964.
În sala dedicată lui se găsește și o hartă a țării care arată traseul închisorilor în care acesta a fost încarcerat.
Orar de vizită:
Luni-Vineri: 08:00-16:00
Intrarea gratuită
Localizare: Str. Principală, nr. 92, Loc. Bobota, Jud. Sălaj
Tel: +40 260 652485
Căi de acces: Zalău – Sărmășag DN1F – Bobota distanță 36 km, timp 40 min