Mănăstirea Bobota

Mănăstirea Bobota

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Bobota își datorează existența și sprijinul imens pe care îl oferă comunităților din Sălaj și Satu Mare, Starețului Arhimandrit Mina Pletosu, sprijinit de șapte călugări și de Asociația „Inimioare fericite”. Lucrările de construcție a așezământului monahal au fost începute de Părintele Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, continuate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. Decizia de a construi mănăstirea într-un loc unde exista o pădure a venit de la Părintele Pădurean. Unul dintre localnici a găsit o cruce în acea pădure, iar părintele a văzut acest fapt ca pe un semn de la Dumnezeu.

Din anul 2012, lucrarea a fost preluată de actualul stareț. În anul 2020 a avut loc sfințirea bisericii de hram, la 20 de ani de la punerea pietrei de temelie, cu ocazia praznicului Nașterii Sf. Ioan Botezătorul.

La subsolul clădirii bisericii monahale se află o deosebită colecție etnografică specifică comunei Bobota. Împreună cu Asociația „Inimioare fericite”, ansamblul monahal schimbă viața în bine a zeci de copii din familii defavorizate, din județele Sălaj și Satu Mare. Aici se află o parte din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, precum și un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași.

Sari la conținut