Este una dintre mănăstirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, amplasată într-o oază de liniște, înconjurată de păduri, în localitatea Păduriș, din comuna Hida, județul Sălaj. Potrivit cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea și ale afirmațiilor starețului Nichifor (1765), mănăstirea datează din anul 1470.
Conform legendei, Mănăstirea Strâmba a fost întemeiată datorită unei femei foarte bogate, care și-a donat moșia în semn de recunoștință. Povestea începe cu doi călugări renumiți prin harul lor duhovnicesc, care trăiau la marginea pădurii din satul Păduriș și care ofereau sprijin și sfaturi celor care aveau nevoie. Într-o zi, călugărilor li s-a adresat o femeie foarte bogată, ce avea coloana vertebrală deformată și pe care locuitorii o numeau „strâmba”. Femeia le-a promis că le va da moșie și le va face biserică și chilii dacă fiica sa, grav bolnavă, se va îndrepta la rugăciunile lor. Rugăciunile fierbinți ale călugărilor au ajutat la vindecarea fetei, iar femeia s-a ținut de cuvânt. Locașul sfânt a primit denumirea de „Strâmba”, asemeni numelui atribuit de localnici, femeii. Legenda spune că denumirea mănăstirii a fost păstrată în amintirea celor doi călugări.
Activitatea monahală a fost întreruptă timp de 280 de ani, doar credincioșii pelerini mai treceau pe la locașul de cult.
Din anul 1795 vechea mănăstire a funcționat doar ca unitate de învățământ și ca biserică parohială. În școala de la Mănăstirea Strâmba elevii studiau după abecedare, aritmetici, catehisme scrise în limba română de intelectuali ai Școlii Ardelene.
În perioada comunistă școala a fost închisă, iar mănăstirea funcționa ca biserică, o dată la câteva săptămâni.
În anul 1993 mănăstirea a fost redeschisă.
Singura construcție a fostului ansamblu monahal care se mai păstrează și azi este biserica din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Cei ce trec pragul bisericii vor avea ocazia să se închine unei valoroase icoane a Maicii Domnului, icoană ce se află deasupra ușilor împărătești din iconostas. Icoana face parte din seria de icoane pictate de către preotul Luca din Iclod-Cluj, în secolul al XVIII-lea, cel care a pictat și icoana Maicii Domnului de la Nicula (1681) și pe cea din biserica ortodoxă din cartierul Mănăștur, din Cluj-Napoca.
Starețul Mănăstirii Strâmba, arhimandrit Grighentie Oțelea, ne aduce mai aproape de Dumnezeu, cuvintele sale fiind adevărate alinări pentru cei în nevoie. Acesta primește cu bucurie și pelerinii și turiștii deopotrivă. În preajma starețului, parcă timpul stă pe loc. Multe sunt poveștile pe care acesta le împărtășește, întâmplări adevărate cu oameni vindecați datorită credinței lor în Dumnezeu și în acest loc sfânt.
Localizare: Păduriș, comuna Hida, cod 457178, județul Sălaj
Telefon: +40 744 707 655
Email: manastireastramba@ymail.com
Contact: Stareț: Arhimandrit Grighentie Oțelea
Căi de acces: Zalău – Românași – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Sânpetru Almașului – Mânăstirea Strâmba DN1F/E81, distanța 48 km, timp 56 min