Mănăstirea Voivodeni

Mănăstirea Voivodeni

Sus, pe „Dâmbul Oseiții”, după cum numesc localnicii din Voivodeni, se află Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în anul 2002, din dorința credincioșilor din sat, de a reface vechea vatră monahală, distrusă în trecut. Viața monahală de la Voivodeni se desfășoară după rânduiala Sfintei Mănăstiri Frăsinei-Vâlcea, supranumită „Athosul românesc” al monahismului. Însă, spre deosebire de Frăsinei, la Mănăstirea Voivodeni au voie să participe la sfintele slujbe, pe lângă bărbați, și femeile. Ctitorul acestei mănăstiri este protosinghelul Ghelasie Spătăcean, fost viețuitor la Frăsinei și fost duhovnic la Schitul Iezer și la Mănăstirea Govora, din județul Vâlcea.

Munca începută de protosinghelul Ghelasie Spătăcean a fost continuată de actualul stareț Acachie Irimiea.

Până în prezent, în incinta mănăstirii s-au ridicat o bisericuță-paraclis, de 12 m lungime, un corp de șase chilii cu anexe necesare traiului călugărilor, inclusiv un grajd pentru animale. A urmat construirea unui altar de vară, a unei clopotnițe pe trei nivele care adăpostește două clopote, unul de 700 kg și altul de 1000 kg.

În anul 2005, așezământului monahal a primit un nou corp etajat de chilii, cu arhondaric si cu o trapeză modernă și spațioasă de circa 160 de locuri și cu o bucătărie mare, pentru primirea pelerinilor

Astăzi, credincioșii pot lua parte la slujbele religioase în biserica cea mare a mănăstirii și pot avea parte de liniște sufletească în bisericuța de lemn, nou construită aici.

În plus, cei mici se pot bucura de prezența animalelor de casă crescute aici, inclusiv de frumoase păsări precum păunii.