Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Prima sinagogă din România transformată în Muzeu al Holocaustului a fost construită în anul 1883. Adam Wapniak și Alex Hecht au fost inițiatorii programului de restaurare a sinagogii din Șimleu Silvaniei, acesta având loc în anul 2014, urmând ca un an mai târziu, respectiv pe 11 septembrie 2015, să aibă loc inaugurarea muzeului. Istoria tumultoasă a comunității evreiești din Șimleu Silvaniei a lăsat amprente și asupra acestei clădiri, sinagoga rămâne goală în anul 1964. Însă, Asociația Memorială „Hebraica” din Nușfalău și Jewish Architectural Heritage Foundation din New York au transformat clădirea sinagogii în muzeu, deschis publicului din anul 2005.

Rolul principal al acestui muzeu este acela de a oferi un centru educațional în ceea ce privește Holocaustul din Transilvania de Nord, dar și un loc unde să se comemoreze pierderile de vieți omenești și de valori culturale.

Pe lângă faptul că sinagoga servește ca centru educațional, aceasta este folosită și ca spațiu pentru rugăciune. Aici se pot găsi fotografii, hărți, mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, documente vechi, dar și obiecte de cult specifice unei sinagogi.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este primul muzeu care funcționează în regiune, acesta fiind inaugurat pentru a comemora cele 6 milioane de victime evrei. Muzeul reprezintă o sursă de informație și istorie, oferind mărturii video și fotografice.

Luni – Vineri : 10 – 17
Sâmbătă – Duminică 11 – 15
Intrare gratuită

Localizare: Șimleu Silvaniei, Piața 1 Mai Nr. 1, Sălaj
Tel: 0+4 745 424782; +40 744 630536
Email: sinagoga@gmail.com
http://www.mmhtn.org
Căi de acces: Zalău – Șimleu Silvaniei DN1H, distanță 29 km, timp 31 min