Rezervația Naturală Grădina Zmeilor

Meteora din Țara Silvaniei

Întinsă pe aproximativ 3 hectare, Grădina Zmeilor este o rezervație naturală protejată de tip geologic, care impresionează prin aspectul și complexitatea formelor acestor stânci, ce le oferă unicitate în lume.

Grădina Zmeilor este dezvoltată în așa-numita gresie de Sânmihai, fiind situată în apropierea satului Gâlgău Almașului. Gresia de Sânmihai este o gresie slab cimentată, care are intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Aceste formațiuni au luat naștere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul Dealul Încheieturi (376 m) și alunecarea lor pe argilele de la bază. Formațiunile pietroase alcătuiesc o îngrămădire haotică ciudată, dar cu atât mai frumoasă și mai interesantă. Mai demult, zona a fost numită Cheturi, referindu-se probabil la dealul din care s-a desprins.

Ansamblul de stânci care constituie Grădina Zmeilor poartă numele de : „Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări). O parte dintre stâncile de aici au căpătat recent nume precum Acul Cleopatrei sau Sfinxul.

Aspectul acestor stânci poate justifica numele pe care acestea le-au primit de la localnici, bineînțeles, în strânsă legătură cu legendele locale care au circulat de-a lungul timpului pe aceste meleaguri. Dintre cele mai cunoscute toponime menționăm „Zmeul și Zmeoaica”, „Fata Cătanii”, „Moșul”, „Eva”, „Dorobanțul”, „Degețelul”, „Călugării”, „Căpitanul, „Soldații”, „Acul Cleopatrei”, „Horea, Cloșca și Crișan”, „Sfinxul”, „Statuia din Insula Paștelui”.

Turiștii au la dispoziție două trasee pentru a vizita Grădina Zmeilor și a admira renumitele stânci. Au fost montate două panouri din lemn, cu denumirea rezervației. Ambele trasee pornesc din dreptul primului panou și parcurg o parte din drumul pietruit care începe din apropierea parcării amenajate.

Printre stânci legendare!

Una dintre legendele de aici spune că în Gâlgău Almașului era sălașul unor zmei hapsâni care le furau sătenilor fetele. În punctul culminant al legendei este descris cum unul dintre zmei a furat într-o zi soarele de pe cer, iar un voinic curajos a hotărât să-l înfrunte. Din lupta celor doi, voinicul a ieșit învingător și, în timp ce a aruncat soarele pe cer, ceilalți zmei, veniți în ajutorul camaradului lor, au fost orbiți de strălucirea razelor solare. Dar aceasta nu a fost singura lor pedeapsă. Una dintre fetele care a scăpat din captivitate a rostit o vrajă asupra zmeilor prin care ei să fie transformați în stane de piatră pe vecie.

O altă legendă ne spune că una dintre stâncile de la Grădina Zmeilor aparține unei frumoase fete care s-a îndrăgostit de un soldat. Cum mama vitregă a fetei se opunea iubirii tinerilor, a blestemat-o și, astfel, fata s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat legenda nu mai există, aceasta fiind distrusă de inundațiile din anul 1973.

Localizare: Gâlgău Almașului, comuna Bălan, zona central-estică a județului Sălaj, la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, în imediata apropiere a drumului național DN1H, care leagă municipiul Zalău de Jibou.
Căi de acces:
Zalău – Jibou – DN1H Tihau – Gâlgău Almașului – Grădina Zmeilor, distanța 36 km, timp 41 min
Cluj – Napoca – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Bălan – Gâlgău Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min

Sari la conținut