Rezervația Naturală Tusa-Barcău

Farmecul natural din sud – vestul Țării Silvaniei

Rezervația Tusa-Barcău, de interes național, este o rezervație naturală mixtă de tip peisagistic și forestier, situată pe teritoriul administrativ al satului Tusa. Aria naturală este localizată în sud – estul Munților Meseș, la sud – vest de satul Tusa. Unul dintre cele mai pitorești areale din „Țara Silvaniei”, rezervația naturală Tusa – Barcău impresionează printr-un peisaj carstic, cu o vegetație bogată în păduri dacice de carpen, precum și făgete, cu o faună diversificată (inclusiv păstrăvi), și o floră luxuriantă, care, în timpul verii, devine o splendidă priveliște, de o rară frumusețe. Aria naturală, cu o suprafață de 13,43 ha, este o rezervație protejată și este constituită din șisturi cristaline acoperite cu gresii, argile și nisipuri.

Rezervația cuprinde un sector de pădure de carpen cu vegetație de colțișor făgete pure de dealuri și făgete amestecate, arbuști precum alun, lemnul câinelui, sânger, păducel, porumbar, mur, măceș, zmeur, afin, o zonă de pajiște, precum și două izbucuri, Izbucul Mare și Izbucul Mic, și aparține rețelei europene de zone naturale protejate, Natura 2000. Întregul areal care include atracțiile floristice, faunistice, paleontologice și geomorfologice, atât din rezervația naturală cât și din zona satului Tusa, reprezintă una dintre regiunile cu cel mai mare potențial turistic din județul Sălaj. Acest potențial are un grad ridicat de atractivitate și datorită prezenței Păstrăvăriei „Izvoarele Barcăului”, a morilor de vânt și a Bisericii de lemn din Tusa, din apropierea rezervației.

Apele acumulate ale Izbucului Mare, care izbucnesc de pe platoul carstic Ponor, coboară printre pietre, cu un impresionant debit de apă, formează mici cascade, după care se revarsă la vale în sute de șuvoaie peste un perete vertical stâncos, acoperit cu mușchi, într-o cascadă impresionantă cu înălțimea de aproximativ 10 m.

Localizare: sud-estul Munților Plopișului, în extremitatea sud-vestică a județului Sălaj, în Țara Silvaniei (zona de contact a Crișanei cu Transilvania) pe teritoriul sud-vestic al satului Tusa, aproape de limita de graniță cu județul Cluj.
Căi de acces: Zalău – Crasna – Sâg – Tusa DJ191C/DJ191E, distanța 40 km, timp 46 min

Sari la conținut