Ruinele Cetății Cehului

Încă veghează asupra orașului Cehu Silvaniei.

Urcă la Cetatea Cehului și nu vei regreta! Drumul presărat cu pini și goruni vechi de mai bine de 150 de ani, te duce la cetate pe aleea gorunilor care îți deschid ușa spre vremurile de demult.

Din nevoia de impunere a regalității maghiare în regiune, Regele Carol Robert de Anjou a donat cetatea lui Desideriu de Elewanth (Elefint), la data de 21 iunie 1319. La această dată, cetatea era construită din lemn, pe locul fostului castrum Cheewar. Urmează o perioadă de dezvoltare a cetăților feudale, până spre prima parte a secolului XVI, aspect ce se reflectă și asupra Cetății Cehului. Astfel, în posesia comitelui Ioan Drágfi se construiește castelul fortificat, care era finalizat înainte de anul 1526.

În anul 1566, Gheorghe Báthory intră în posesia domeniului care cuprindea un târg, Cehu Silvaniei, și 43 de sate, iar peste un veac devine cetate de graniță, după căderea Cetății de la Oradea (Wagner, 1984). Cetatea Cehului este cunoscută și sub denumirea de Cetatea Thököly, nume preluat de la principele Emeric Thököly care era stăpânul acesteia, în anul 1672.

Istoria și-a lăsat amprenta asupra structurii cetății care, în mare parte, avea rol de apărare. Atacurile armatelor austrice conduse de generalul Basta, în anul 1599, și a celor otomane, la care se adaugă abuzurile nobililor și lăsarea în paragină, în vremurile contemporane, au dus la distrugerea cetății.

Astăzi, vei putea admira o mare parte din fântână construită în stil renascentist, în fosta piață a cetății, și ruinele singurei clădiri care mai rezistă din vasta Cetate a Cehului. Urme ale fastului medieval vei găsi în ornamentele sculptate pe pereții fântânii.

Localizare: 32 km de Zalău, 54 km de Baia Mare, 78 km de Satu Mare, 116 km de Cluj – Napoca, 149 km de Oradea
Căi de acces: Zalău – Crișeni – Bulgari, Sălățig – Cehu Silvaniei 108D; distanța 47 km, timp 50 min

Sari la conținut