Biserica Ortodoxă "Sfânta Treime"

Biserica Ortodoxă "Sfânta Treime"

Biserica, considerată de mulți creștini cerul pe Pământ, este locul unde oamenii își descoperă noblețea sufletului.

Prima biserică ortodoxă construită în Zalău de soldații și ofițerii Batalionului 7 Vânători de Munte, cu sprijinul credincioșilor din oraș, se află pe Strada Andrei Șaguna, cunoscută în trecut ca Strada Florilor.

După primul Război Mondial, majoritatea populației românești din Zalău aparținea ritului greco – catolic. Necesitatea construirii unei biserici ortodoxe s-a ivit odată cu stabilirea funcționarilor veniți din Vechiul Regat, după înfăptuirea Marii Uniri, și a Batalionului 7 Vânători de Munte, înființat pe frontul italian din Primul Război Mondial, care erau de rit ortodox.

Pe terenul donat de către statul român, s-a zidit „o frumusețe de biserică. Mică, dar veselă. Ea trăiește.” (Leontin Ghergariu, 1927), între anii 1925 – 1927, cu hramul „Sfânta Treime”.

Interiorul bisericii a fost pictat de Bogdan de la Șimleu, „care a depus multă muncă pentru a da o lucrare frumoasă”. Iconostasul sau catapeteasma bisericii este opera profesorului Th. Lorman și reprezintă „o adevărată podoabă, atât ca concepție, cât și ca execuție”, după cum spunea profesorul Leontin Ghergariu în momentul sfințirii bisericii.

Sfințirea bisericii a avut loc în ziua de 23 octombrie 1927 și a reprezentat un eveniment deosebit pentru comunitatea zălăuană, indiferent de apartenență religioasă sau etnică, urmată de diverse recepții în sala festivă a Prefecturii, actualul sediul al Primăriei municipiului Zalău, azi sala Avram Iancu.

Sărbătorirea împlinirii dezideratului mult așteptat de comunitatea ortodoxă s-a finalizat prin organizarea unui banchet cu participarea a 200 de persoane, în incita restaurantului Transilvania, din Clădirea Vigadó (astăzi Clădirea Transilvania).

Localizare: Strada Andrei Șaguna nr. 4, Zalău
Tel: +40 745 115 517

Sari la conținut