De neratat în centrul orașului este construcția impunătoare cu turnul verde, care reprezintă Biserica Reformată.
A doua cea mai mare biserică reformată, prin cele 1600 de locuri pe care le deține, din partea estică a Europei Centrale, se află la Zalău.
Prima biserică de piatră a fost construită, în acest loc, în sec. al XIII-lea, în stil gotic. Inițial a fost biserică catolică, mai târziu transformându-se în reformată, când, la începutul sec. XVI, apare și în Zalău curentul reformat.
Orașul și biserica au fost afectate, deopotrivă, de dese treceri de trupe militare. În 1703 orașul a fost jefuit și incendiat de trupele imperiale, în timp ce se retrăgeau dinspre Șimleul Silvaniei.
În 1712 a fost ridicată, în același loc, o biserică mai mare, cu un turn în stil baroc, construit în 1781, având o înălțime de 35 m. Ca urmare a creșterii numărului de enoriași, în 1780 i s-a adăugat o nava laterală, în 1794 este demolat și turnul, construindu-se unul nou de 38 m, finalizat în 1797, iar în 1885 i se adaugă și corul.
În 1904 s-a pus piatra de temelie a bisericii actuale, care a fost finalizată în 1906, conform planurilor arhitecților Papp Gyula și Szabolcs Ferenc. Biserica aparține Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului, cu sediul la Oradea. Ea deține și o orgă, veche de mai bine de 100 de ani (1906), cu orologiul din turn datând din aceeași perioadă, în incinta lăcașului de cult organizându-se, ocazional, concerte.
Pe unul din pereții interiori se remarcă stema veche a orașului, cu Arhanghelul Mihail, fiind flancată de blazoanele familiilor Kiss și Sarak, respectiv Száza și Bikfalvi, care au contribuit la construcția bisericii, din sec al XVIII-lea.
Localizare: Strada Andrei Șaguna nr. 7, Zalău
Tel: +40 260 661 487