Clădirea Colegiului Național Silvania

Clădirea Colegiului Național Silvania

Cel mai vechi liceu din Zalău și din județul Sălaj, își are rădăcinile în prima jumătate a secolului al XVII-lea: în anul 1646, la Zalău funcționa deja un gimnaziu reformat (calvinist).

În decursul timpului, denumirea școlii s-a schimbat de mai multe ori: la început se numea Gimnaziul Evang. Reformat, apoi Colegiul Evang. Reformat. În anul 1903, când a fost construit actualul sediu principal cu trei nivele, a primit numele de Colegiul Reformat „Wesselényi”. Între 1953-1965, școala a purtat numele poetului Ady Endre, apoi s-a mai numit Liceu de Matematică-Fizică, Liceu Teoretic și din 2001 poartă denumirea de Colegiul Național „Silvania”.

În decursul existenței sale de peste trei secole, această școală a fost un important centru pentru cultura și învățământul din zonă și a păstrat această calitate și pentru secolul al XXI-lea. Odinioară, aici au studiat multe personalități cunoscute, dintre care îi pomenim pe: poetul Ady Endre, exploratorul-călătorul și omul de știință Bíró Lajos, eminentul om politic Iuliu Maniu – fost prim ministru al României, Victor Deleu – om politic, Iulian Andrei Domșa – primul primar al Zalăului, după Marea Unire.

Construite practic în decurs de o jumătate de secol, cele trei clădiri istorice care sunt și monumente de arhitectură nu prezintă un stil unitar, scrie în istoria colegiului. „Corpul B și corpul C se încadrează undeva între stilul clasicist sau mai degrabă neoclasic. Această arhitectură este solemnă, dar în același timp mult mai simplă și mai funcțională, rațională, decât barocul. Astfel, toate elementele corpului clădirilor care ies oarecum în relief dispar, iar fațadele devin impresionante prin unitatea lor și prin faptul că toate elementele ce le compun vor fi absolut în linie”, prezintă profesorul László.

În zona pietonală, prima clădire care îți deschide calea pe strada Unirii reprezintă corpul A al colegiului. Impresionantă construcție cu trei nivele de suprafață și un nivel subteran, aceasta a fost realizată în stilul secesionist, la modă la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. Decorațiunile exterioare în stil secesionist au fost concepute de către un alt arhitect Lechner Ödön.

Localizare: strada Unirii nr. 1, Zalău
https://www.cnszalau.ro
colegiul_zalau@yahoo.com
Tel: +40 260 612 598

Sari la conținut