Clădirea Transilvania

Clădirea Transilvania

În zilele de odinioară, la începutul secolului XX, centrul vechi era animat de zgomotul cailor și al căruțelor care se grăbeau să-i ducă pe petrecăreți, spre sala de dans și spectacole a Clădirii Transilvania.

Considerată bijuteria arhitecturală a orașului, Clădirea Transilvania a fost construită în stil eclectic, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, și ar fi fost finalizată în anul 1901.

În această clădire impunătoare din centrul orașului a locuit baronul maghiar Wesselényi Miklós junior, fiul baronului Wesselényi Miklos senior cunoscut sub porecla de „bourul de la Jibou”. Renumit pentru concepțiile liberale însușite în urma studiilor efectuate în Europa, tânărul nobil a fost unul dintre liderii revoluției pașoptiste, în Transilvania. A fost considerat liderul opoziției nobiliare maghiare reformatoare.

Numele clădirii vine de la un restaurant care a funcționat la parterul acesteia. Denumirea inițială, în limba maghiară, „Vigadó” se traduce în „sală de dans” și simbolizează unul dintre rolurile clădirii, de-a lungul existenței sale.

Elementul cel mai important îl reprezintă fosta sală de bal și teatru de la etajul corpului B, decorată cu o impresionantă pictură murală, realizată în stil secesiune, de aproximativ 300 m², prin dimensiune, unică în România.

Este o clădire pentru construcția căreia arhitecții au adoptat soluții simple și funcționale, decorațiuni medievale îmbinate cu elemente arhitecturale, inovatoare la acea vreme.

De-a lungul existenței sale, Clădirea Transilvania a găzduit numeroase evenimente. Sala fostului teatru orășenesc este locul în care, în septembrie 1927 a avut loc o conferință cu participarea academicianului și profesorului universitar Nicolae Iorga. Tot aici aveau loc concerte de operă, cum ar fi cel susținut în noiembrie 1926, de Septimiu Ghe. Chirvai, prim basist al Operei Populare din Viena, sau spectacole de muzică de cor. Spectacolele de teatru ale unor companii venite din București, Cluj-Napoca, Satu Mare aveau loc tot în Clădirea Transilvania.

Dacă stai puțin și asculți, poate vei auzi muzica de tango, slow fox, vals vienez și foxtrot, pe ale căror ritmuri dansa aristocrația zălăuană. Mult așteptatele baluri și seri dansante aduceau la viață sala de dans. Presa din perioada interbelică menționa Balul Crucii Roșii, Baluri mascate ale Batalionului 7 Vânători de munte sau al Societății „Ocrotirea Orfanilor din Război”, Balul Comitetului Parohial al Bisericii Ortodoxe (organizat în scopul strângerii de bani pentru înfrumusețarea bisericii), Balul medicilor.

Astăzi, aici își au sediul Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Serviciul Evidența populației, din cadrul primăriei, Direcția de Asistență Socială Comunitară, DIICOT, partide politice, o cafenea, o florărie, un dispecerat de taximetrie, o casierie a firmei de transport în comun, un magazin naturist etc.

Localizare: Piața Iuliu Maniu nr.4 – 6, Zalău
https://www.cladireatransilvania.ro

Sari la conținut