Grupul statuar Wesselényi

Grupul statuar Wesselényi

Grupul statuar Wesselényi este situat în parcul din centrul vechi al orașului Zalău, actuala Piață Iuliu Maniu, fiind amplasat pe un postament acoperit cu plăci de piatră naturală, și este compus din statuia de bronz a baronului maghiar Wesselényi Miklós și statuia țăranului român Pop Samson. Grupul statuar reprezintă o scenă a Revoluției de la 1848, în care țăranul Pop Samson își manifestă recunoștința față de baronul Wesselényi pentru desființarea iobăgiei. A fost ridicată pentru a marca 1000 de ani de la venirea maghiarilor în Transilvania.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Fadrusz Janos, autorul grupului statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca. A fost turnat în atelierele Beschorner din Ujpesti și inaugurat în 18 septembrie 1902.

Baronul Wesselényi s-a distins prin activitatea sa politică vizând desființarea iobăgiei și egalitatea dintre naționalități, în urma studiilor efectuate și a experienței dobândite în Europa.

Această statuie excepțională impresionează atât prin realizare artistică de excepție cât și prin frumusețea gestului baronului Wesselényi care, cu o treaptă mai sus decât țăranul dezrobit, ține părintește mâna stângă pe umărul acestuia. Privirea țăranului îndreptată spre binefăcătorul său este deosebit de expresivă. Este acea privire, pe care o vezi doar în ochii țăranilor, a oamenilor simpli, care știu să aprecieze până aproape de venerație un „făcător de bine”. (prof. Mirel Matyas)

În prezent, după 122 ani de existență și o istorie zbuciumată precum a Zalăului, grupul statuar Wesselényi se înfățișează în forma sa originală, postamentul acestuia a devenit mai înalt, iar ultima sa reabilitare a avut loc în anul 2021.

Localizare: Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, Zalău

Sari la conținut