Drumul pălincii

Drumul pălincii

Un traseu care să promoveze renumele Țării Silvaniei datorită tradiționalei țuici și a pălincii de Zalău, ar putea să se numească Drumul pălincii în Țara Silvaniei.

În mediul rural, nu sunt sălăjeni care să nu producă pălincă. Este un obicei specific care îmbie gazdele sălăjene să întâmpine pe oricine le trece pragul cu renumita băutură aurie, în special pălinca de prune, care atinge chiar și 52 grade. Cunoscătorii și curioșii de a degusta această tărie „aspră” sunt invitați să treacă pragul a trei producători sălăjeni autorizați.

Prima oprire o vom face la pălincia modernă Rotin, a familiei Vălcăuan, din localitatea Bădăcin. Aici se produce pălincă de prune, de mere, de cireșe, de gutui, de pere, de struguri, de piersici și de caise, din fructele care dau culoare dealurilor Bădăcinului. Urmează popasul de la pălincia lui Vasile Aciu, din localitatea Bocșița.

Fiul lui Aciu bătrânul, Vasile Aciu, duce mai departe tradiția unei rețete vechi de 500 de ani, pălinca lui Aciu având aceleași proprietăți de veacuri, chiar dacă pălincia s-a modernizat între timp. Sub marca „Pălinca de Zalău”, Vasile Aciu comercializează pălincă de prune, mere, pere și gutui. De la Bădăcin, traseul se îndreaptă spre localitatea Lazuri, din comuna Valcău de Jos, unde este produsă „Pălinca lu’ tata”, Pălincă din Țara Silvania, de către gospodarul Nicolae Euge. Pălinca de prune, pere, gutui și cireșe sunt sortimentele de pălincă pe care producătorul sălăjean le pune la dispoziția turiștilor.

Și, pentru că sălăjenii sunt ospitalieri, pe lângă vestita palincă, acești producători harnici te așteaptă cu masa încărcată cu bunătăți cu care să stingă asprimea pălincii: pâinea de casă coaptă în cuptor de lemne, stropită cu slănina picurată sau clisă cum i se spune, este un deliciu pe care e musai să-l încerci când calci pe dealurile din Țara Silvaniei.

Sari la conținut