Ruta bisericilor reformate

Ruta bisericilor reformate

Pe teritoriul județului Sălaj trăiesc comunități de diferite etnii, de diferite confesiuni, ai căror strămoși au ajuns aici din conjunctură istorică. Multiculturalitatea este unul dintre aspectele care fac Țara Silvaniei mai atrăgătoare din punct de vedere turistic. Ponderea cea mai mare este atribuită comunității maghiare. Bisericile reformate, edificii vechi, multe dintre ele de peste cinci veacuri, sunt construite de comunitățile maghiare locale și conservate, în marea lor majoritate, într-o stare foarte bună. Un număr însemnat dintre aceste lăcașuri de cult sunt monumente istorice și sunt speciale datorită tavanului casetat din lemn și pictat cu motive florale, animale și geometrice specifice folclorului maghiar.

Elementele specifice acestor lăcașuri precum stilul arhitectural, tavanul casetat pictat, prezența amvonului, locurile destinate enoriașilor, orga sunt ceea ce le deosebește de lăcașuri de cult de alte rituri, dar și ceea ce le face speciale.

Cea mai renumită este biserica reformată din centrul Zalăului, care este a doua biserică reformată ca număr de locuri pentru enoriași, în partea centrală a Europei de Est.

Un alt aspect distinctiv este construirea unei clopotnițe din lemn adiacente în cazul a câtorva dintre bisericile reformate, precum cea din Sfăraș, Uileacu Șimleului, Zimbor, Petrindu, Recea etc.

Un număr de 18 biserici reformate sunt biserici medievale de zid considerate reprezentative arhitecturii religioase din Sălaj. Două biserici se află în orașele Cehu Silvaniei și Jibou, iar celelalte în satele Coșeiu, Crasna, Cristur – Crișeni, Horoatu – Crasnei, Ilișua, Ip, Jibou, Meseșenii de Jos, Mineu, Nușfalău, Petrindu, Recea, Sfăraș, Stana, Șamșud, Uileacu Șimleului și Zimbor.

În cazul acestor biserici medievale de zid, se imbină armonios stilurile arhitecturale romanic, gotic și renascentist, în ceea ce privește câteva dintre elementele păstrate până azi, având în vedere transformarea clădirilor de-a lungul timpului. Astfel, portalul bisericii din Uileacu Șimleului ne întâmpină în stil romanic, cele ale bisericilor din Coșeiu și Cehu Silvaniei, în stil gotic, iar cel al bisericii din Mineu, în stil renascentist. Impresionant este portalul inscripționat cu data construirii a Bisericii Reformate din Mineu, recent restaurată, precum și blazonul familiei Déesházy, reprezentându-l pe Regele Ștefan, întemeietorul Ungariei, elemente sculptate în marmura roz din care este realizat portalul.

Deosebite sunt și ferestrele bisericilor, realizate în stil romanic (Uileacu Șimleului) și în stil gotic (Horoatu Crasnei, Recea, Meseșenii de Jos, Cehu Silvaniei, Coșeiu, Cristur – Crișeni, Mineu, Șamșud). Interesant este și faptul că în cadrul unei biserici, cum este cazul celei din Mineu, a cărei ferestre sunt cioplite în forme distincte, de crin, trident, lalea și roată cu 6 spițe.

Un detaliu de arhitectură religioasă este și tavanul casetat din lemn și pictat cu motive florale, animale și geometrice specifice folclorului maghiar (casete din lemn, pătrate sau dreptunghiulare) din bisericile reformate din Crasna, Horoatu Crasnei, Petrindu și Lompirt.

Cea mai veche biserică medievală de zid, păstrată până în prezent, și una dintre cele mai frumoase este cea din Uileacu Șimleului, ridicat între anii 1260 – 1300.

Sari la conținut