Traseul caselor tradiționale

Traseul caselor tradiționale

Casele tradiționale din zona Sălaj din prezent, care se încadrează în specificul local, sunt construcții mai noi, după anii 1900, de dimensiuni modeste, mai simple și fără decorații și podoabe de care nu era nevoie, din lipsa lemnului. Astfel, locuința cu târnaț pe latura lungă în patru ape, cu soclu specific versanților văilor Crasnei și Sălajului, cu pereți din pământuri lipite, zidite, bătute, dau acum specificul local.

Zona Meseș, bogată în păduri, a dat posibilitatea construirii unor case mai voluminoase, de tip tricelular (Taloș, Taloș, Tarța, Cadar, & OAR, 2020), în care fiecare piesă de mobilier și trebuință era așezat cu rost.

Interiorul casei țărănești cuprindea vatra de foc pe care era așezat cuptorul de pâine, locul de dormit dintre cuptor și peretele casei, numit „după cuptor” sau „ungheț”, patul, lavițe, cuiere pentru farfurii și cancee, care decorau frumos pereții, masa, lada de zeste, podișorul , almarul , scăuneșele, scaunele cu spătar înalt, blidarul și lingurarul (Taloș, Taloș, Tarța, Cadar, & OAR, 2020).

Aceste piese erau frumos sculptate cu motive florale, antropomorfe, geometrice.

Circuitul caselor tradiționale trece prin câteva comune sălăjene, unde iubitori ai tradițiilor sălăjene și păstrători ai moștenirii culturale strămoșești oferă turiștilor posibilitatea de a cunoaște și experimenta farmecul satului tradițional.

Acest circuit include Casa bătrânească din Ciumărna, Casa lui badea Ioan (Ştirb Ioan) din Buciumi, Casa tradițională de la Bodia, Casa bunicii de la Iaz, Casa cântărețului din Iaz, Casa birăiții de la Iaz, Casa Florii Rusoii din Valcău de Jos, Casa Florii Țuțulaghii din Valcău de Jos, Casa Vironii Burenoii din Valcău de Jos, Casa muzeu din Cizer, Casa lui Fănuță din Cizer, Casa Culii din Meseșenii de Jos, Casa Biriș din Meseșenii de Jos, Casa morarului din Răstoci, Muzeul școlar (de etnografie) din Gâlgău.

Astfel, pentru moment, au fost identificate 13 case, cu vechimi care depășesc 80 de ani și care ajung la aproape 200 de ani, distribuite în toate zonele etnografice ale Sălajului.

Sari la conținut